W obecnych czasach coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, czyli takie, które mają o wiele mniej negatywny wpływ na środowisko i dobrostan zwierząt od innych rzeczy. Dotyczy to zarówno sprzętów elektronicznych, samochodów, jak i produktów spożywczych, a w tym – BIO makaronu.

Makaron ekologiczny – czy warto po niego sięgać?

Jeszcze do niedawna sądzono, że makarony nie są dobrym wyborem. Miały tuczyć, podobnie jak biały ryż. Jednak wiadomo już dziś, że takie produkty, jak właśnie ryż czy makaron powinny być spożywane przez wszystkich, nawet te osoby, które są na diecie. Makarony są bowiem źródłem węglowodanów, które potrzebuje ludzki organizm. Węglowodany zapewniają energię, którą potrzebujemy do funkcjonowania na co dzień, a przy tym utrzymują przez długi czas uczucie sytości. Dzięki temu po obiedzie spokojnie wytrwamy do kolacji i nie będziemy musieli niczego podjadać w międzyczasie, gdyż nie będziemy odczuwać głodu. Makarony są również pełne wielu cennych składników odżywczych, takich jak witaminy czy błonnik. Warto zauważyć, że najlepiej wybierać produkty oznaczone jako makaron ekologiczny lub makaron BIO, gdyż tylko wtedy możemy mieć pewnością, że dany artykuł nie zawiera konserwantów lub innych szkodliwych substancji dla organizmu ludzkiego. Artykuły takie jak BIO makaron w co najmniej 95% są produkowane w sposób ekologiczny. Ekologiczny to znaczy, że stosuje się metody, które mniej negatywnie wpływają na środowisko naturalne oraz życie zwierząt.   

Makaron BIO – rodzaje

W ofercie sklepów ze zdrową żywnością można obecnie znaleźć wiele rodzajów różnych produktów. W przypadku makaronów ekologicznych, można znaleźć takie, które są wyprodukowane z mąki pszennej (białej bądź razowej), czy też mąki żytniej, gryczanej, ryżowej bądź orkiszowej. Można również znaleźć makaron BIO z czerwonej soczewicy, zielonego groszku bądź bulw konjaku (tyczy się to azjatyckiego makaronu shirataki). Każdy z tych rodzajów posiada inny smak i inne wartości odżywcze. Najlepszym wyborem będą makarony razowe, czyli takie, które są produkowane z mąki z pełnego przemiału. Posiadają one bardzo dużą zawartość błonnika oraz innych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk czy fosfor. Taki makaron można kupić również w różnych kształtach (kółeczka, świderki, penne, lasagne, nitki itd.). Gdzie kupić makaron ekologiczny? Makarony BIO można zakupić w specjalistycznych sklepach, które zajmują się sprzedażą ekologicznych produktów, jak np. tutaj – https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-makaron.

Bio makaron w diecie bezglutenowej

Osoby, które z jakichś powodów rezygnują ze spożywania glutenu i przechodzą na dietę bezglutenową również mogą spożywać makaron. Wystarczy wybierać odpowiednie produktu. Do najpopularniejszych wyborów klientów poszukujących bezglutenowych produktów jest makaron ryżowy, a także makaron z mąki sorgo, mąki kukurydzianej, z groszku czy też soczewicy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + = 10